Elsikkerhet i hjemmet

Det er heldigvis ganske enkelt å gjøre hjemmet ditt tryggere for hele familien. Her har vi samlet det du trenger å vite om et elsikkert hjem.

En stikkontakt og strømledning som har tatt fyr

Visste du at du selv er ansvarlig for at det elektriske utstyret ditt og det elektriske anlegget i boligen er i god stand? Du må også sørge for at det brukes riktig.

Slik får du et elsikkert hjem:

 1. Ikke gå fra komfyren mens du lager mat
  Husk også å slå av etter bruk. Siden 2010 har det vært et krav til komfyrvakt, som kutter strømmen til komfyren hvis platene blir glemt på. Er elanlegget ditt eldre enn dette bør du ettermontere en komfyrvakt. Unngå i tillegg at det samler seg fett i kjøkkenvifta ved å vaske den med jevne mellomrom.
 2. Slå av apparater og trekk ut stikkontakten
  Apparater som TV, PC og lignende utgjør en brannrisiko i standby-modus, i tillegg til at det sløser strøm. Slå derfor av apparatene når du ikke bruker dem. Vær også nøye med å dra ut stikkontakten på alle apparater som inneholder varmeelementer når de ikke er i bruk. Det gjelder utstyr som vannkoker, kaffetrakter, brødrister og hårføner. Jo mer du trekker ut av stikkontakten, desto tryggere er du.
 3. Ikke tørk klær på varmeovnen
  Det som kan virke som en lettvint løsning er svært brannfarlig. Varmeovner skal ikke dekkes til, så sørg også for at gardinene ikke henger foran ovnen.
 4. Vær forsiktig med skjøteledninger
  De er kun ment til midlertidig og begrenset bruk fordi de kan utsettes for brannfarlig slitasje. Sørg for at du ikke kobler til mer enn det skjøteledningen har kapasitet til, og sørg for at den ikke er slitt eller samler støv, noe som øker faren for brann. Å investere i flere faste stikkontakter er en mer elsikker løsning.
 5. Unngå feil lading
  Elektrisk utstyr skal ikke stå til lading uten tilsyn, for også lading kan føre til brannfare. Det innebærer blant annet at du ikke skal lade mobilen om natten.
 6. Ikke vask klær uten tilsyn
  Apparater som vaskemaskin, oppvaskmaskin og tørketrommel skal bare brukes når du er våken og til stede. Husk også at lofilteret på tørketrommelen skal renses ofte og jevnlig.
 7. Se jevnlig etter varmegang
  Gjør det til en vane å sjekke støpsler, stikkontakter og brytere regelmessig. Oppdager du varmegang, svimerker eller misfarging må du få det sjekket av en elektriker.
 8. Bruk lyspærer med riktig effekt
  Ikke bruk sterkere lyspærer enn det lampen eller lampeskjermen er beregnet for.
 9. Tenk på barna
  Unngå løse lamper og frittstående varmeovner på barnerom eller rom med dyr. Beskyttelseslokk på stikkontakter er også smart med små barn i hus.
 10. Ikke glem brannverntiltak
  Ta en jevnlig sjekk av røykvarslere og brannslukningsapparat for å være sikker på at alt fungerer som normalt.